U wordt verwezen door uw huisarts omdat u klachten heeft die mogelijk het gevolg zijn van niersteenlijden. U wordt dan op de polikliniek gezien. Er wordt onderzoek gedaan en indien er sprake blijkt van een niersteen, die qua grootte en localisatie in aanmerking komt voor behandeling met de vergruizer, dan zal in overleg met u een afspraak voor de vergruizing geregeld worden. Het kan zijn dat meerdere onderzoeken nodig zijn om deze indicatie juist te kunnen stellen.


De behandeling duurt, afhankelijk van de plaats en het aantal schokgolven dat toegediend wordt, tussen de 45 en 75 minuten, waarna u de gelegenheid krijgt weer even rustig bij te komen voordat  u de reis naar huis kunt aanvaarden.


U krijgt een afspraak bij de uroloog op het spreekuur voor beoordelingen van het effect van de behandeling. Indien noodzakelijk kan een tweede behandeling gepland worden. Dit gaat normaal gesproken in overleg met uw behandelend uroloog.

Dit kan een van de urologen uit het Antonius Ziekenhuis zijn, dit kan ook een uroloog van elders zijn. In principe wordt u terugverwezen naar de degene die de indicatie voor behandeling heeft gesteld.


Na de behandeling is het gebruikelijk dat er wat bloed bij de urine zit. Soms is dit weinig maar soms is het ook wat meer. De gehele plas kan rood zijn. Ook kan het zijn dat het plassen enigszins gevoelig is of dat u pijn in de zij hebt. Het is normaal dat u op de plaats waar de vergruizing heeft plaatsgevonden een gevoeliger plek in de flank bemerkt. Soms is er ook pijn onderin de buik.  Deze pijn kan zeer heftig zijn en zelfs met aanvallen (kolieken) gepaard gaan.


Door gebruik te maken van de modernste technieken is de kwaliteit van niersteenbehandeling evident verbeterd. We merken dat het aantal toe te dienen schokgolven minder is en het aantal herbehandelingen zal worden teruggedrongen.